30 maart 2018

Verbod privégebruik DGA

Stel, u bent enig aandeelhouder en bestuurder van een BV, in fiscale termen directeur-grootaandeelhouder (DGA). Uw BV stelt aan u voor zakelijk verkeer een Mercedes ter beschikking. Soms laat u medewerkers de auto ook even gebruiken voor een zakelijke rit. U sluit met uw BV een overeenkomst waarin staat dat privégebruik van de auto is verboden. De auto staat na werktijd altijd bij het bedrijf achter het hek. U houdt geen kilometeradministratie bij. Krijgt u bijtelling wegens privégebruik?

De Belastingdienst vindt van wel. En helaas heeft de hoogste rechter dat onlangs bevestigd. De DGA kon niet overtuigend aantonen dat de auto op jaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden was gebruikt. Hij heeft geen rittenregistratie bijgehouden en ook niet op een andere manier het vereiste bewijs geleverd. De DGA had zelf de sleutel van het hek. Ook zou hij zelf zijn eigen verbod op privégebruik moeten controleren. Dat levert geen overtuigend bewijs.  

Tip: Voor de DGA zit er weinig anders op dan een sluitende kilometeradministratie, als hij bijtelling wegens privégebruik van de auto van de zaak wil voorkomen.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van financiële en fiscale ontwikkelingen.