15 februari 2019

Zwangere sollicitante afgewezen: schadevergoeding

Een vrouw werkt via een uitzendbureau bij een werkgever. Na afloop van de werkzaamheden ontvangt ze een positief getuigschrift. Daarom stuurt ze een open sollicitatie naar deze werkgever. Ze wordt uitgenodigd voor twee sollicitatiegesprekken. In het tweede gesprek zegt ze dat ze zwanger is. Dan gaat het mis.

Ze informeert telefonisch bij de teamleider, met wie ze de gesprekken heeft gevoerd, of ze de baan krijgt. Dit gesprek neemt ze op. De teamleider laat weten dat een zwangerschap in de regel vier maanden kost en dat eerst inwerken in een nieuwe functie dan niet zo zinvol is. Daarom wordt ze nu afgewezen. Ze krijgt het advies om na de bevalling weer contact op te nemen.

De vrouw eist schadevergoeding op basis van verboden onderscheid op grond van geslacht.

Volgens de kantonrechter is, gezien de geluidsopname, inderdaad sprake van onrechtmatig handelen dat leidt tot de verplichting om de geleden schade te vergoeden. De kantonrechter veroordeelt de werkgever tot een totale schadevergoeding van ruim € 40.000.

Overigens blijkt uit de uitspraak dat de teamleider voorafgaande aan het bewuste telefoongesprek intern had geïnformeerd naar het functioneren van de vrouw in de uitzendbaan. Een collega gaf toen aan dat haar uitzendbaan was gestopt omdat ze onvoldoende functioneerde. Er was dus een valide andere reden om de vrouw voor de nieuwe functie af te wijzen. Een dure misser.

Tip: Een kandidaat afwijzen omdat zij zwanger is, is niet toegestaan en kan leiden tot de verplichting om schadevergoeding te betalen.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van financiële en fiscale ontwikkelingen.